Untuk kepentingan diri anda, perancangan yang tepat mesti dilakukan …….

Semua orang ingin untuk pergi melancong ..?
Tentu ya, anda perlu untuk menjimatkan wang dan tahu bagaimana untuk membuat bajet anda untuk menjimatkan kos manakala di destinasi pelancongan …

Pilih lokasi kepentingan dalam lingkungan bajet anda ..
untuk menjimatkan kos .. Anda juga perlu untuk perjalanan dengan sekumpulan rakan-rakan atau ahli keluarga …
Pilih masa yang sesuai …
Elakkan pergi bercuti pada awal bulan ini, cuti sekolah dan musim perayaan, kerana kesesakan orang ramai, terutamanya di bandar-bandar.

Jika perjalanan di negara/negeri, membawa makanan dari rumah ..
Pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan baik sebelum memulakan perjalanan panjang untuk melawat pelancongan di negara anda ….

Bajet, Wang dan mata wang

-Menyediakan lebih banyak wang dan masa yang cukup pada hari terakhir apabila anda berada di luar negara atau dalam perjalanan …
Dan pastikan anda telah menyimpan wang untuk kecemasan semasa perjalanan jauh dari negara anda, sekurang-kurangnya USD $ 1000 atau 20%. perbelanjaan anda. Pastikan anda mempunyai bajet yang cukup dan mesti membuat pengiraan yang betul.

Lakukan penukaran wang di bank atau agensi pengurupan wang di kawasan anda sebelum berangkat ke luar negara.

-Jangan bergantung pada kadar harga Internet jika membeli di kedai – pembekal banyak mempunyai kadar yang berbeza secara on-line dan beberapa mengubahan kadar harga mereka sepanjang hari.

Beberapa bank di luar negeri atau agensi pengurupan wang tidak menerima mata wang dari negara anda ..lebih baik menukar matawang di negeri anda.

– Jika anda tidak mempunyai bajet yang banyak, dan anda memerlukan tabungan yang tinggi dalam perjalanan, elakkan melawat iklim sejuk dan salji kerana anda akan memerlukan wang yang banyak untuk membeli pakaian musim sejuk ..
melainkan anda sudah mempunyai segala-galanya ….

Untuk menjimatkan perbelanjaan dan kos, anda memilih negara-negara yang mempunyai mata wang yang rendah berbanding dolar/ringgit atau mata wang negara anda .. Terutamanya negara-negara Asia seperti China, Malaysia, Vietnam, Kemboja, Thailand, Taiwan, Filipina, Indonesia dan India.

Latar belakang negara

Pastikan musim, suhu dan cuaca negara anda akan melawat ….
Adakah penyelidikan dan mengetahui latar belakang sesebuah negara yang anda ingin melawat …
-Sila bertanya kepada rakan-rakan anda, anda mungkin mencari beberapa maklumat / tips mengenai negara yang anda akan melawat..agensi pelancongan atau
melawati internate.

Sesetengah negara mengamalkan sistem undang-undang yang ketat, seperti tidak membuang sampah di mana-mana, tidak membenarkan makan gula-gula getah, dan merokok di tempat awam ..

Pilih negara atau tempat pelancongan yang anda ingin melawat, jauh dari huru-hara, kadar jenayah yang tinggi dan ketidakstabilan politik …..

Sesetengah negara adalah berbahaya dan tidak sesuai untuk lawatan anda, tambahan kadar jenayah yang tinggi … bencana alam dan negara tidak aman seperti pergolakan politik dan peperangan.
-Sila ikut peraturan dan undang-undang di negara-negara yang anda lawati …………..

Perjalanan dan Tempahan Tiket

Tempah penerbangan & tiket kereta api on-line adalah lebih murah daripada membeli tiket pada hari perjalanan anda, menjimatkan masa dan wang.
Dengan tempahan terlebih dahulu, anda boleh menjimat sehingga 80% di dalam kereta api dan bukannya membeli tiket anda pada hari perjalanan (Book On line http://www.raileasy.co.uk-)

Di London / UK Keretapi Tiket menawarkan lebih 25,000 destinasi diakses oleh kereta api di seluruh Eropah.

Hotel dan Penginapan
Tempahan hotel on-line, anda juga boleh membuat tempahan untuk penginapan, dengan harga diskaun yang lebih murah dan menjimatkan wang anda semasa cuti.
Hotel berhampiran bandar adalah pilihan yg tepat, kerana anda tidak perlu untuk mengambil teksi, kereta api atau bas untuk pergi ke bandar, sambil berjalan, anda boleh melihat tempat-tempat menarik dan mengambil gambar untuk kenangan …

Jika anda pergi bercuti dengan kumpulan atau bersama keluarga, menyewa sebuah apartmen dan anda boleh memasak untuk keluarga dan sangat menjimatkan daripada makan di restoran dan hotel …

Pilih apartmen yang mempunyai 3 atau 4 bilik dan dapur disediakan.

Persediaan dan Keperluan

Bawa ubat anda apabila perjalanan di tempat yang jauh untuk kecemasan …
-Sentiasa membawa air di mana-mana mineral boleh didapati di hotel dan beberapa coklat … jika anda kesukaran untuk mencari restoran atau kedai-kedai … Jika anda pergi ke melawat tempat-tempat pelancongan jauh dari bandar atau pekan kecil semasa percutian anda.

-Jimat dalam e-mel anda, nombor akaun bank, nombor ID, nombor pasport, nombor telefon keluarga, rakan-rakan dan lain-lain dokumen yang diterima untuk merujuk apa-apa isu dengan hilang dan anda sedang menghadapi.
Kerana peribadi anda e-mel boleh diakses di tempat atau mana-mana hotel yang menyediakan Internet.
Bawa buku panduan, peta, buku nota atau komputer riba untuk rujukan anda apabila anda berada di luar negara …

Negara Tropika atau Asia Tenggara .. anda tidak perlu untuk membawa pakaian musim sejuk atau baju sejuk tebal. Ia akan menjimatkan ruang beg anda …
Anda hanya perlu membawa jaket untuk memakai pada waktu malam …
Sentiasa membawa pasport anda dan menyimpan salinan pasport anda apabila di luar negara …

-Salinan pasport perlu disimpan dalam beg yang berasingan … dan sebagai rujukan, dalam kes kehilangan dan kecurian.
-Bawa baju hujan nipis, ringan dan mudah untuk melipat dalam beg anda apabila pergi bercuti di sebuah negara tropika yang sentiasa hujan.
Semak liputan insurans luar negara perubatan anda: Tanya syarikat insurans perubatan anda jika polisi anda terpakai di luar negara, dan jika ia meliputi perbelanjaan kecemasan seperti pemindahan perubatan. Jika tidak, pertimbangkan insurans tambahan.

Makanan dan Restoran

Seperti di Eropah, makan di restoran-restoran dan hotel yang agak mahal, dan kadang-kadang anda boleh membeli makanan di kedai runcit atau pasar raya dan anda akan menjimatkan wang.

Di London terdapat restoran ‘halal’ disediakan untuk orang-orang Islam dan anda tidak mempunyai masalah untuk mendapatkan ‘makanan halal’ di sana, berbanding dengan Itali, New York, Tokyo, Beijing, Bangkok, Jiwa, Hanoi dan beberapa negara lain pelancongan.
Cari restoran di bandar-bandar berhampiran kerana harga lebih murah dan menjimatkan, dan bukannya makan di hotel …

Beberapa hotel menyediakan sarapan percuma setiap pagi. Dan akan menjimatkan wang anda ….
Jadual Lawatan

Merancang perjalanan anda dengan jadual yang betul, jadi anda boleh melawat tempat-tempat yang anda mahu untuk melawat apabila anda berada di bercuti, dengan perancangan yang teliti, anda tidak akan terlepas untuk melawat tempat-tempat menarik.

Membeli-belah

Elakkan membeli-belah di lapangan terbang kerana harga adalah lebih mahal daripada tempat-tempat lain.
Beli produk yang tidak wujud di tempat kita, atau mengikut dengan harga.
Kadang-kadang harga tawaran tidak sepadan dengan kualiti produk.

Anda perlu berhati-hati kerana anda pelancong. Jangan biarkan anda tertipu dengan pelbagai persembahan yang disediakan.

Seperti di China, hari yang terbaik untuk melawat China pada 1 Oktober, kerana Hari Kemerdekaan Negara China. Harga barangan menurun sehingga diskaun 70% untuk membeli-belah selama 6 hari harga tawaran rendah .. Di China, contohnya di bandar Tianjin, banyak tempat untuk menangani kedai, hotel atau restoran hanya dengan wang tunai. Mereka tidak menggunakan kad kredit. Jadi, anda mesti bersedia dengan wang tunai untuk membuat pembayaran.

Pusat membeli-belah dan pasar raya di London juga akan membuat jualan pada akhir tahun …
Anda tidak membeli-belah terlalu banyak .. kemungkinan barangan yang dijual terdapat juga boleh didapati di negara anda .. dan akan meningkatkan berat beg anda untuk perjalanan pulang …
Sosial Network/ Talian perhubungan.

Sentiasa berhubung dengan ahli keluarga atau rakan-rakan melalui email, facebook, twitter atau telekomunikasi device lain apabila anda berada di luar negara untuk jangka masa yang terlalu lama ..

Beritahu jiran dan keluarga anda jika anda mahu pergi bercuti …
mencari tempat-tempat menarik di negara anda jika anda tidak mampu atau tidak mempunyai bajet untuk pergi bercuti di tempat-tempat yang jauh atau di luar negara.
Jika anda tidak mampu untuk pergi melancong ke luar negara … mungkin anda akan perlu membelanjakan wang yang lebih untuk membuat pasport, visa dan tempahan tiket penerbangan, hotel dan membeli-belah semasa melawat lain
negara .. memilih tempat-tempat yang menarik untuk dilawati di negara anda ..

Buat menguruskan wang anda dengan bijak dan anda akan pergi jauh untuk bercuti .. Jika kegemaran anda atau acara tahunan ………….. Pastikan percutian yang akan memberi anda kepuasan …